Olej z rokitnika
Olej z rokitnika zwany "złotem Syberii"
Olej znany od wielu lat.
Najcenniejszym produktem otrzymywanym z rokitnika jest olej. Olej powstaje z pulpy owocowej w procesie tłoczenia na zimno, który jest najskuteczniejszy w działaniu i najzdrowszy, ma intensywny pomarańczowo-czerwony kolor i pachnie owocami.
Przede wszystkim zalecany jest na dolegliwości układu pokarmowego, leczenie zgagi a także wrzodów żołądka.
Obniża ciśnienie, ma ogromne znaczenie w walce z wysokim poziomem cholesterolu.
Doskonale działa na skórę, nawilża ją i sprawia ze staje się bardziej elastyczna. Przeciwdziała i redukuje zmarszczki.
Skład i właściwości:
- flawonoidy działają przeciwutleniająco
- garbniki działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie, zapobiegają pieczeniu i swędzeniu
- związki fenolowe pomocne przy dezynfekowaniu ran, otarć i zaczerwienień skóry
- witaminy A, B, E, K a przede wszystkim witamina C wspomaga odporność
- mikroelementy krzem, fosfor, wapń, magnez, żelazo
- nienasycone kwasy tłuszczowe - omega 3 i 6, wspomagają organizm w walce z wysokim cholesterolem
- fitosterole neutralizują wolne rodniki, dlatego olej z rokitnika nazywany jest źródłem młodości
Olej z rokitnika przeciwdziała ryzyku zawału serca, udaru mózgu.
Na rokitnik powinny uważać osoby, które cierpią na kamicę żółciową, zapalenie pęcherzyka żółciowego, a także maja problemy z wątrobą i trzustką.
Olej rokitnikowy należy stosować na zimno do sałatek, makaronów, warzyw, past i dipów.
Składniki: 100% olej z rokitnika, tłoczony na zimno
Wartość odżywcza w 100 ml:
Wartość energetyczna: | 3757kJ/880kcal |
Tłuszcz w tym: | 100g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 32g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 44g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 24g |
Węglowodany w tym: | 0g |
Cukry | 0g |
Białko | 0g |
Sól | 0g |