Olej z konopi jest koloru zielonkawego, w smaku przypomina smak orzechów.
Posiada perfekcyjną proporcje Omega 3 do Omega 6 3:1
Nie zawiera cholesterolu.
WŁAŚCIWOŚCI:
- Jest źródłem Witaminy K, która odpowiada za procesy krzepnięcia krwi.
- Zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3 ( zapobiega cukrzycy, wspomaga pracę serca, wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci), i Omega 6 ( wspomaga pracę wątroby, nerek, wspomaga proces gojenia się ran).
- Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwas oleinowy, linolowy, linolenowy oraz gamme-linolenowy.
- Zawiera również witaminy A i E, które chronią zawarty w nim kwas Omega 3 przed utlenianiem. Wpływają także na poprawę krążenia krwi i elastyczność naczyń krwionośnych.
- Jest źródłem minerałów takich jak wapń, cynk, fosfor, magnez i żelazo.
- Podnosi odporność
- Obniża i reguluje poziom cholesterolu
- Chroni przed nowotworami
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu
- Wspomaga pracę narządów wewnętrznych takich jak jelita czy wątroba
- Redukuje i łagodzi stany zapalne wewnątrz organizmu
Zastosowanie:
Do sałatek, warzyw, zup czy makaronów. Do wzmocnienia smaku potraw.
Zastosowanie zewnętrzne:
- Ułatwia krzepniecie krwi
- Przeciwdziała łuszczycy i atopowemu zapaleniu skóry
- Działa przeciwzapalnie
- Intensywnie nawilża, odżywia i regeneruje skórę, włosy i paznokcie
Wartość energetyczna: |
3411kJ/830kcal |
Tłuszcz w tym: |
92g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
7,8g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
11,3g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
72,9g |
Węglowodany w tym: |
0g |
Cukry |
0g |
Białko |
0g |
Sól |
0g |