Olej z czarnuszki

49,00 zł
Brutto

Wysokiej jakości olej z czarnuszki. Tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany

Pojemność
Ilość

Wyjątkowe właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki docenili już starożytni Egipcjanie, dlatego został nazwany "zlotem faraonów".

Ma wiele właściwości zdrowotnych i kosmetycznych (antidotum na łupież i trądzik). W kuchni znalazł zastosowanie jako dodatek nadający potrawom korzenny smak.

Olej z czarnuszki składa się w 85% z kwasów tłuszczowych(m.in. kwasu linolowego, alfa- linolenowego, eikozadienowego, palmitynowego, mirystynowego), cennych flawonoidów i saponin, fosfolipidów i fitosteroli, białka, alkaloidów, olejku eterycznego, witamin: A, E, F, B1, B3, B6, biotyny, minerałów: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas.

Właściwości prozdrowotne:

  • buduje odporność
  • działa jako środek przeciwalergiczny
  • leczy AZS (atopowe zapalenie skóry)
  • pomaga w leczeniu depresji
  • ma potencjalne działanie antynowotworowe
  • chroni przed negatywnymi skutkami chemioterapii i radioterapii
  • działa antybakteryjnie
  • wpływa pozytywnie na układ rozrodczy
  • wspomaga leczenie astmy
  • wykazuje lecznicze działanie na skórę
  • eliminuje pasożyty
  • obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi,może zapobiegać rozwoju cukrzycy typu II

Wyprodukowano w Polsce


Składniki: 100% olej z czarnuszki, tłoczony na zimno

Wartość odżywcza w 100 ml:

Wartość energetyczna: 3330kJ/810kcal
Tłuszcz w tym: 90g
Kwasy tłuszczowe nasycone 15g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 21g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 54g
Węglowodany w tym: 0g
Cukry 0g
Białko 0g
Sól 0g